21 Ocak 2011 Cuma

Bazı Kavramlar Üzerine II


Kübik Kesilmiş Domates Konservesi: Avignon'lu kadınların vajinası.

Anam avradım olsun ki: Oedipal kodlarım dağılsın ki.

Rüyalarında Isaac Newton ile sevişen kadınlar: Ayakları yere basmayan hoppa kadınların, bilinçdışı bir arzuyla Newton'la birlikte olup, ikinci el bir yerçekimi etkisiyle 'ağır kadın' olma yolunda attıkları irrasyonel adım.

Psikanaliz: Delik bilim.

Tampon Devlet: Savaş nedenli kanın üzerine bulaşmasına izin vermeyen devlet.

Sembiyotik psikoz: Anneye aşırı bağlılık sonucu yaşanan kişilik bölünmesi. Sonunda kişi, annesinden mi yoksa kendisinden mi ikiye bölündüğünü anlayamadığı için süt esanslı bir hidroterapik seansa dahil olmak zorunda kalır.

Maoist: Mao Zedong tarafından ezilmekten hoşlanan partizan.

Persona: Ruh kaportası.

Dikiz Ayna Evresi: Lacan'ın 'ayna evresi' teorisinin yalnızca röntgenciler için uygulanabilecek versiyonu.

Kullanılmış Kanatlı Orkid: Yaralı Pegasus.

Vasati Kırk Çöp: Kibritçi kızın ölümüne neden olup çocuk yaşlarda beni yasa boğan resmi kibrit bildirisi.

Göz Sürçmesi: İllüzyon.

Süt Banyosu: Sosyetik regresyon.

Stanislavskist Vajina: Üç birlik kuralına göre kasılıp gevşeyen vajina.

Sürreal Renkler:

a) Utanç kırmızısıyla (Bergman kırmızısı olarak da bilinir) acun mavisini (Reich mavisi olarak da bilinir) birleştirdiğinizde ortaya çıkan toplumsal ahlakın rengi.

b) Oktavsız ses rengiyle demir perde rengini birleştirdiğinizde ortaya çıkan ideolojinin rengi.

c) Ayrılık moruyla (Otto Rank moru olarak da bilinir) ayrılık anksiyetesi lilasını (Engels lilası olarak da bilinir) birleştirdiğinizde ortaya çıkan iletişimin rengi.

d) Küba sosyalistleri tarafından üretilen bebek maması rengiyle Polonezköy'de açık büfe yiyip kalp krizi geçiren bir iş adamının kemer rengini birleştirdiğinizde ortaya çıkan devrimin rengi.

Sürreal Kokular:

a) 1985 yılının bir Sonbahar akşamı, Bursa Yazıcıoğlu sinemasının koltuklarına sinmiş spermli balıkçı yağmurluğu kokusu.

b) Mendelssohn'un düğün marşını çalan bir pikabı, içinde kendisinin de bulunduğu bir küvete atarak intihar eden adamdan çıkan evlilik kokusu.

c) Bir Anadolu otelinde bekaretini henüz yitirmiş bir kadının ovumlarından gelen mistik-libidinal koku, odanın halısından gelen gül suyu kokusuna karışır ve ortaya 'minör gerdek' bir koku yayar.

d) Bir hırsızın yakalanma korkusuyla atladığı pencere kenarında kalan tuzlu adrenalin kokusu.

e) Cinsel ilişkiden kaçan bir kuğunun yaydığı irinli masumiyet ve tiyatral kanat kokusu.

f) Bir kumarbazının avuç terine karışmış 'maça kızı' kokusuyla Marsilya'da burjuvaziye hizmet veren bir falcının esanslı tarot kartı kokusunu birleştirdiğinizde ortaya çıkan Bretonian koku.

g) Üzerine Alman usulü fuhuş imgesinin bulaştığı Roger Whittaker plaklarının kokusu.

Sürreal Sesler:

a) Kilisenin ön koltuğunda oturan bir kadının bacaklarına odaklanarak ani hipnoza giren papazın tersten çıkardığı melodik orgazm sesi.

b) Amerika ve Rus futbol takımlarının, maç öncesinde ve yanlışlıkla aynı anda çalınan milli marşları.

c) Ten rengi süper ince çorabın, fetişist bir devrimcinin kirli sakalına sürtünürken aniden yırtılması sonucu çıkan ses. Kate Millett'in 'Cinsel Politika' kitabını yırttığımda da benzer bir sesle karşılaşmıştım.

1 yorum:

  1. Yasanti parcasi(olay) ile gelen, ve olayin icinde kamufle olmus kokularin, olayin tekrar etmesi durumunda kendini ele verip dimdizlak ortada kalisi.

    YanıtlaSil