30 Haziran 2015 Salı

большевики VS Madonna


Arka arkaya iki epizot gönderiyorum sizlere... İlki 1988 Seul Olimpiyatları'ndan gelen sahne, o yılın yer hareketlerinde (Geophysicist-Orgonomy) altın madalya kazanmış bir kadın sporcunun, kürsüye çıktıktan sonra duyduğu 'USSR' anonsunu hayli dalgacı bir ifadeyle tekrarlamasını konu alıyor. Eğer bir sporcu olmasaydı muhtemelen korktuğu değil ve fakat hayli etkilendiği bir 'sözcüğü' tekrar ederek ister istemez sözcüğün kendisine dönüşen bir bukalemun olacağına şüphe duymayacağım bu atletik yoldaş, yazık ki minderde gösterdiği başarıyı sözcük tekrarında gösteremeyerek önündeki bayrakla (большевики) kendi ideali (Madonna) arasındaki tarihsel mesafeyi hesaplayamıyor ve birincilik kürsüsünden yer yüzeyine doğru sistematik bir biçimde düşüp bayılıyor.

CCCP ve USSR arasındaki seksüel-politik ve dahi semantik farkları ayna yerine koyduğu 'dili' yardımıyla ve elbette obsesif bir duaya dönüşen 'tekrar-taklit' ritüeliyle aşmaya çalışan bu kızın ızdırabını, 2003 yılında çekmiş olduğum 'Alfabetik Düşler' filminden bir sahne izliyor. Yunanca 'Postmodernizm' başlığı altında ve Sovyet kızın 'sözcük' tekrarından çok da farklı olmayan bir 'yineleme' işitselini konu alan bu sahne, kızın taklidini taklit eden ve sonrasında taklidi taklit ettiği için kimin taklidi olduğunu gözden kaçıran benim nihai düşüşümü konu alıyor.

Sonuç 1:

Usher Evi'nden daha yavaş ve fakat kendi kişisel tarihinden daha hızlı düşmüş olan 'Ben', sonrasında onun-bunun kapısının dışında kalmış olmanın melankolisiyle 'P' harfinden farklı harfler arayıp durdum.

Sonuç 2:

Tek bir harfle dahi olsa alfabeden düşmek -geçici psikoz- hayattan ve kürsüden düşmüş olmanın en dolaylı sonucu oldu benim için. Bunun günahını size değil de Seul Olimpiyatları'na yüklediğim için şanslı sayın kendinizi.

Surreal Objects


Kadir Has Üniversitesi'nde 'Gerçeküstü Nesneler Üzerine Bir Ders', 2014

29 Haziran 2015 Pazartesi

Tan, My Hawk!


C.G. Jung'a hiç bu kadar yakın, 'Anima' arketipine hiç bu kadar içkin olmamıştım. Sigismund Schlomo Freud günahlarımı affetsin... Tbilisi, Georgia - June, 2015

A Simple Wish


Tartışmasız, izlediğim en iyi kısa filmlerden biri!

Yapım Yılı: 1978

Süre: 4'20''

Türü: 2D Animasyon

Genre: Fütüristik - Melodram

Yapımcı: Tovarishch Lenin

Yönetmen: Tovarishch Brezhnev

Görüntü Yönetmeni: Tovarishch Chernenko

Kurgu: Spontaneously Overtonal

Müzik & Senaryo: Camarade De Geyter avec la participation d'Eugene Edine Pottier

Oyuncular: Tovarishch Anonymous.

Dağıtım Hakları: Escort Katya +7 (925) 529 4* **

Kısa Sinopsis: Yeni anayasayı kutlamak için maddeci-tarihsel bir kuantum mucizesiyle kendilerini parlemento binasında bulan bir grup rütbeli, o sırada aniden dillerine takılan bir şarkıyla hipnotik-ensest bir vecd düzeyine gerileyerek primordial rahim tecrübesini (30 Aralık 1922 - 21 Ocak 1924) yeniden yaşamanın fonetik hazzına nail olurlar. Tarihin bir ucunda icra edilen bu müzikal ibadet, acaba yıllar sonra bir başka ülkede yapılan seçim sonuçlarını etkileyecek midir?

16 Haziran 2015 Salı

Mezar Günlükleri XV - Vera & Nazım


Pipo tütünümü, yüzünü zar zor hatırladığım bir Aeroflot hostesinin 'sonradan topuklu' ve kendi soluna devrik ayakkabısında unutmuş olmamdan daha güzeli, Novodeviçiy mezarlığında yaşamış olduğum oral / hipotetik deneyimdi sanırım. 

Aradığım tütünü (Дежавю) Moskova'nın hiçbir yerinde bulamamış olmanın yarattığı kaygıyla, mezarlıkta önüme çıkan ilk ölümsüzün -Vera Tulyakova- küllerini alelacele pipoma doldurup uzunca bir nefes çektim... Sonrasında ağır ağır üfledim Vera'nın hemen kuzeyinde ve Abidin Dino'nun sihirsiz eli yardımıyla erekte olmuş Nazım'ın mezar taşına.

Bilirsiniz, öldükten sonra ne yâr, ne yanak kalır. Neyse ki bağışlayacaktır Nazım imkansızlıklardan kaynaklı ölümlü doyumsuzluğumu; Vera'yı içime / dışıma çekerek halen yaşıyor olduğuma dair fantastik inadımı... Ama itiraf ediyorum, Vera'dan aldığım nekrofajik lezzeti başka hiçbir tütün-mezardan almadım. 

O halde Nazım'ın gölgesinde ve Bayan Tulyakova'nın aynasında yaşadığım bu olağanüstü deneyimi sonlandırmadan, tıpkı bir dua-dürtü gibi kendine tatmin arayan bir slogan atmak isterim: 

Krematoryumlar tütün dükkanlarına dönüşsün, tüm ölüler tek nefesle gökyüzüne yükselsin! Ya da en iyisi "Sen söyle onlara Vera, devrik vagonlardan kurtulursa, özgürdür şair memleket gibi"

9 Haziran 2015 Salı

Beklenti, Bekleyişin Negatifi. İlki Kadınlar, İkincisi Ölüm İçin


Beklenti, bekleyişin negatifi. İlki kadınlar, ikincisi ölüm için... Leningrad, Russia - May, 2015

5 Haziran 2015 Cuma

Yaşasın Sürrealist Devrim! Solnechnoye Beach, Haziran - 2015


Yaşasın Sürrealist Devrim! 

Solnechnoye Beach, Haziran - 2015