6 Ağustos 2013 Salı

Felix Und Scorpion



FELIX UND SCORPION (HQ) - 2007

Senaryo & Yönetmen: Tan Tolga Demirci

Yapımcı: Gökhan Ünlü

Oyuncular: Ali Uyandıran, Zeynep Kaçar, Mine Tugay, Merve Artan, Peter Gallagher

Görüntü Yönetmeni: İlker Berke

Yönetmen Yardımcısı: Tuba Çukurbağlı

Müzik: Semih Tareen

Kurgu: Tan Tolga Demirci

Obje Tasarım ve Animasyon: Tan Tolga Demirci

Set Fotoğrafı: Gökçe Pehlivanoğlu

Süre: 18'19''

Sunum: Margaret Thatcher'ın ayakkabısıyla Karl Marx'ın yazmaya çalışıp da yarım bıraktığı 'Felix Und Scorpion' isimli edebi yapıt arasındaki kısa devre ve sonrasında meydana gelen diyalektik döngü, Reich'ın 'seksüel politika' düşüncesinin gerçeküstü bir biçimde ajitasyona dönüştürülmesi üzerinden anlatılıyor. 

Gösterildiği Etkinlikler: 

- 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali
- 2. Bursa İpek Yolu Film Festivali
- Ankara Sinema Derneği, Tan Tolga Demirci Retrospektifi 
- Austuria, Festival of Nations
- ODTÜ SiTop Sinema Günleri
- IFSAK, Tan Tolga Demirci Retrospektifi 

11 yorum:

  1. Bunu ezbere alıyorum.
    Unutursam anımsat lütfen.

    YanıtlaSil
  2. Piyasaları serbestleştirme dürtüsünün dünya çapında yol alması ve ayakkabı
    Korporasyonların nihai hedefi ve dünyada zincirlerinden boşanmış piyasaları hayata geçirme cesaretinin fotoğrafı Reagan,Thatcher ikilisinin şok doktrinleri ve elektrik prizi ;gözden kaçırmadan yakaladıklarım
    İnsan bedenine,deregüle edilmiş kapitalizm zaferinin işaretini kazıyan ‘’içimizdeki düşman’’’ı neden göremedim ve ya nereye sakladın.

    YanıtlaSil
  3. Domuz kumbaranın içine bakınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felix und scorpion’da düşleme kendi saf biçimine çok yakın, bilinçle bilinçdışı arasında kısa devreli bir iletişimin açıkça tanıklığını yapan bir karaktere sahip. Thatcher devletin gücünü grevcilerin (İngiliz işcileri/içimizdeki düşman) üzerine salarken, atlı 8 bin coplu çevik kuvvet polisinin bir kerede yaraladığı 700 bin işçinin kanıyla deregüle olan ve onun getirdiği ekonomik düzeni kabul etmekten başka çaresi kalmayan işci/sendika direnememişti. Thatcher ülkenin aydınlanma ve ısınma ihtiyacını karşılayan maden işcilerini dağıtma arzusu,açlık grevlerine ve işten atılmalara rağmen,gerçekleştirmişti.
      Thatcher’in böyle başvurduğu aracı baba, elbette bir hiç üzerine değil, varolan baba imgelerine dayanarak kurulmuştur ve gerçekte babanın kimliğini almamıştır, ama kendi etkinlikleri içinde babanın simgesel parçalarını diyebileceğimiz şeye (demir /lady-çekic/orak )bilinçsizce yapışmıştır. yedek babaya, gereksinimi olmayacak kadar zaten yakındı ,’’up your junta ‘’ tişörtleriyle iyi satış yaparken,’’ditch the bitch! Haykırışlarının zayıflaması anlamına gelen Falkland adalarının ruhuna övgüler düzmekteydi.

      Sil
    2. Thatcher artik iflah olmaz hale gelmis Ingiliz ekonomisini reform yolu ile duzeltmis bunun icin soft fasizm uygulamis ve eskinin kohnemis sendikaciligini modernlestirmistir. Eger bu reformlar olmasaydi ilerde biriken ofke cok daha fazla olur bu is Falkland ile bitmezdi. Gecmiste ve bugun reform uygulamayan bir konformizme dusmus ve zamaninda bir demir lady cikaramayan dik kafali bismarckci,kemalist ,baasci,chavezci vs nin nasil feci bir sona gittiklerini ve gideceklerini gorursek gecikmis reformun sonuclarini daha iyi anlar demir leydiye tesekkurlerimizi sunariz. Misirlilardan beri guclu ve saglikli her toplumda,kitleler, sorumlu bir tabaka tarafindan demir bir yumrukla yonetilmistir. Sorumsuzlarin konformizminde oyuncak olanlar korkunc bir yikimla karsilasmislardir. Insanlik tarihten hic ders almiyor. Kendilerini gercekten korumak isteyenden kaciyor ve kendilerini yikicilarin ellerine teslim ediveriyorlar. Bu aslinda zalim babayi ideallestirmekten ve gercekten iyi babayi hic tanimamis olmaktan kaynaklaniyor. Sonuda yikim oluyor.

      Sil
    3. Felix und scorpion için kullandığım argümanları -kapitalizm içinde ‘’sürtünmesiz ‘’bir seyrüsefer –düş olarak kabul edin lütfen..
      Hayek, Friedman’nın canı cehenneme ,piyasa ekonomisi ideologları gibi söylemlerle veya bu neo-liberal klişeyle ilgili (Thatcher başarısız politikaları ülkeyi birleştirmek için düşmana,acil önlemleri ve faşizme haklılık kazandırmak içinde olağan üstü durumlar setine(krize)ihtiyaç duydu evet.Savaş onun amacına mükemmel hizmet etti haklısın.küresel bir siyasi projenin temelini oluşturup,Falkland adaları ve işciler üzerinden sizin o hayran olduğunuz radikal ekonomik gündemini hayata geçirerek, british petrol hisselerini,Telekom,gaz,havaalanı vs diğer şirketleri özelleştirdi.nasıl ki 11 eylül terör saldırıları gözden düşmüş başkan imajını canlandırıp muazzam özelleştirmeye başlama (güvenliğin özelleştirilmesi ve savaş ve yeniden yapılandırma) imkanı sunduysa Bush’a,Thatcher’de kitlesel özelleştirme satışı için savaşa ihtiyaç duydu.)belirtilmesi gereken ilk şey şudur;genellikle büyük ideolojik projeleri gerçek dışı ütopyalar olarak kategorileştirmek için başvurulan piyasa ekonomisinin zorunluluklarına tarafsız göndermenin kendisi,büyük modern ütopik projeler dizisine sokulmalıdır.
      İkincisi ise ;ütopya ile ideoloji arasına açık bir ayrım çizgisini koymak olmalıdır.Lacan’ın seminerinde dile getirdiği bugünün düzenbaz-budala çifti ile dünün sağ/sol siyasal karşıtlığı arasında gidip gelecek söylemlerde bulunmak yerine üçüncü yol kuramına göre diyebilirim ki;liberal kapitalizmin ironide bulunmaksızın büyük denilebilecek başarılarının farkındayım.Bununla birlikte ben Marksist çizgide,bugünün kapitalizminin,bizatihi zaferleriyle,standart sanayi kapitalizminin çelişkilerinden çok daha büyük patlayıcı potansiyele sahip çelişkiler doğurmakta olduğunu düşünmeye devam ediyorum.bazı yumuşak kalpli liberaller bu radikal tercihi sol faşizm diye yererlerse kendileri bilirler !friedman ‘ın kendisinin tecelli etme anının şimdi yazacağım alıntıyla gerçekleştiğini söylediğinde ‘’güzellik,doğruluktur,doğruluksa güzellik-hepsi bu/yeryüzünde bildiğin ve bilmen gereken her şey’’ fundamentalistler fena halde lezzetli bulmuştu…

      Sil
  4. Neyse ki gerçeküstü ajitasyonlar için sakladığımız bir kriz hipotezimiz her zaman olacak (kumbara).

    YanıtlaSil
  5. Thatcher'ı yalamanın ağız mukozasında nasıl bir tat bırakacağı sorunsalını konu alan ve yaklaşık 40 dakika süren deney, tam olarak şöyle sonuçlanmıştı:

    http://surrealismus.blogspot.com/2009/07/thatcher-ve-tactile-deney.html

    YanıtlaSil
  6. sözün çıkarına sıfırı tüketmekten bahsetmiyorum yalamaya geçmeden önceki ,03:28 dakikalık bölümdeydim.ortak noktalara sahip olmalarına karşın,yapısal sapıkla,yapısal saplantının her biri kendi özgünlüğünü yansıtıyor.(Sade’nin ayakkabısı ve Thatcher’ın ayakkabısı ).Bu arada Sade’nın deney no’sunu bulamadım.
    Açıklama yapmak zorunda bırakılışımın nasıl haklı sebebi olabilir,Tan Tolga Demirci’nin kıvrak zekasını 40 dakikadan daha mı çok yüceltmişim.

    YanıtlaSil
  7. 164:http://surrealismus.blogspot.com/2014/01/marquis-de-sade-ve-tactile-deney.html

    YanıtlaSil
  8. Ayrıntıları yakalama takıntınız hesaplanarak Felix Und Scorpion filminin görüntü kalitesi 1080p olarak yenilendi: https://www.youtube.com/watch?v=KGPtiZLeuss

    YanıtlaSil