4 Ekim 2014 Cumartesi

Oedipal Üçgen


Londra'da yaşayıp Freud'dan haberi olmayanlar bilir; 'Hazreti Psikanaliz'in evini görmek, onu tastamam görmek demek değildir... Londra'da yaşayıp Freud'u Marx'la karıştıranlar daha da iyi bilir; onun az buçuk yerin altında olan mezarını ziyaret edebilmek için görevlilere düpedüz yalan söylemeniz gerekir. Aksi taktirde en ucuz RPG oyunlarında dahi göremeyeceğiniz türden ucuz bir yontu yığınına rengarenk anti-depresan kapsüllerinizi bağışlayarak ağlıyor pozu vermeniz işten bile değildir.

2005 Şubat ayında söylediğim yalanı hatırlamasam da Romero'nun filmlerinden çıkmışcasına üzerime yürüyen ve bedeninin istavroz koordinatlarını son seviştiği kadının üzerinde unutmuş bir adamı çokça iyi hatırlıyorum. Elinde bir tomar anahtar ve terbiye edilmiş domuz eti kokan rüzgarıyla Freud'un mezar kapısını açan bu adam, üstlerine karşı söylediğim yalanı sezse de aldırmaksızın şöyle demişti bana: "Saçları arkadan taralı gençliğiniz, bir kül yığınından daha fazlası olmayan bu ölümlüye yaptığı her duygusal yatırımda biraz daha yaşlanıp biraz daha çürüyecek..."

Adının Igor olduğundan şüphe duymadığım ve beni Freud'un cürufuna böylesine yaklaştıran o mezar kaçkınını şimdilerde çok daha iyi anlıyorum... Ama size nasıl ve hangi şartlarda çürüyor olduğumun detaylarını vermeyeceğim elbette! Onun yerine, çokça işgüzar mezarlık görevlilerini bir biçimde kandırarak yerin merkezine indiğim o yağmurlu akşamda aklıma takılan bir soruyu soracağım:

"Üçgenlerin en kutsalı olan Oedipal üçgenin (Martha, Freud ve Tan) hipotenüsünü hangi formülle hesaplarsınız?"

1 yorum:

  1. Oldukça dramatik bir formül; arzu nesnesi (anne/martha )haline dönüşen hipotenüs ,ölümün ve yaşamın somutlaşmasındaki problemle ilişiklidir.Tan için hipotenüs kendine olan aşkın yeniden elde edilmesi ile değer kazanır.oysa kendi riskten kaçınma derecenizi,kesinlik eşdeğerinizi belirleyerek test edebilirsiniz tabiî ki bu sizin tercihiniz.formüle (fotoğrafa )geri dönersek fibonacci oranının en romantik görüntülerinden birine güzel bir sarmalın orantıları ve biçiminde tanık oluyoruz.süreç sağda iki küçük kareyle başlar,sonra iki karenin iki katı boyutunda bitişik bir kare gelir,dizi altın orana sahip dikdörtgen oluşturur ve 90 derecelik yaylar karelerin karşılıklı köşelerini birbirine bağlar.benim gördüklerimi görebiliyor musunuz….. Zannetmiyorum. Diyofantus epigramının cebirsel çözümüne hiç gerek yok diyebilirsiniz pekala Oyun Teorisi ve Ekonomik Davranışı temel davranış unsuruna da dayandırabilirsiniz.oyunun kuralları hiçbir şans unsuru içermese de,istatistiksel bağımlılık oyunun o kadar içsel bir parçasıdır ki (martha),yapay olarak dahil edilmeye hiç gerek yoktur.

    YanıtlaSil